Proje Adı: Bayrampaşa Hali Tahliye Ambarları Ofis Binası, Banka ve Tip Kafeterya Binası Projesi

Proje Yeri: Bayrampaşa, İstanbul

Tasarım Ekibi: Mete Öz – Mehmet Soylu – Yeter (Baş) Bilir – Gökhan Beşbaş – Özgür Ulupınar – Melih Özöner -  Çağrı Hale Öztürk

Mimarlık Ofisi: Uz Mimarlık Atölyesi LTD. ŞTİ. – Atölye Beş Mimarlık LTD. ŞTİ.

İşveren: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Proje Tarihi: 04.05.2012 – 20.05.2013

Alan Büyüklüğü: 1.925,80 m2

Toplam İnşaat Alanı: 4.104,09 m2

 

 

Uz Mimarlık Atölyesi ve Atölye Beş Mimarlık ortak çalışması sonucu projelendirilen Bayrampaşa Sebze Hali, İstanbul Avrupa Yakasında, Bayrampaşa ilçesinin Kocatepe Mahallesi’nde yer almaktadır.4.104,09 m2 toplam inşaat alanı üzerinde yapımı tamamlanan Bayrampaşa Sebze Hali, çevreye uyumlu ve yeni yapılacak olan yapılara örnek oluşturacak şekilde projelendirilmiştir. Yapımına 2012 yılında başlanan proje 2013 yılında tamamlanmıştır. 1.925,80 m2 alan büyüklüğüne sahip olan projede hem çalışanlar hem de kullanıcılar için mekanın konforu ve kalitesi düşünülmüştür. İklimsel koşullar dikkate alınarak inşa edilen Bayrampaşa Sebze Hali, ofis binası, banka ve kafeterya binalarından oluşmaktadır. Binada engelliler, yaşlılar ve çocukların ulaşımının düşünülmesi, yürürlükteki tüm yönetmelik ve şartnamelerle uyum içinde olması mimarların büyük titizlikle çalıştığının göstergesidir.

Kamu yapılarında bakım ve kalıcılık dikkate alındığında doğal ve az bakım gerektiren malzemeler her zaman öne çıkmaktadır. Bu nedenle yapıya kimlik kazandıran klinker malzemeler tercih edilmiştir.

Çevre gezildiğinde, zaman içinde oluşan yapı stoğunda çok çeşitli malzeme kullanımı olması dikkat çekmektedir. Seçilen yeni cephe malzemesi ile bu alana özgü yeni bir dil oluşması için kalıcı ve doğal malzeme olarak pişmiş toprak kullanmaya karar verilmiştir.